Marrakesh-pact heeft toch “wettelijke gevolgen”, blijkt uit gelekte nota

Uit een uitgelekte nota (zie link) van de Europese Commissie blijkt dat het omstreden Global Compact for Migration (GCM), kortweg het Marrakesh-pact, dan toch wettelijk bindend kan werken. “Er moet worden geconcludeerd dat het GCM wettelijke gevolgen heeft”, zo staat onder meer te lezen in de nota die Vlaams Belang in handen kreeg.

Eind vorig jaar viel de Belgische regering nadat coalitiepartners N-VA, Open Vld, CD&V en MR het niet eens raakten over het Belgische standpunt inzake het zogenaamde Global Compact for Migration, ook wel het Marrakesh-pact genoemd. Het document omvat afspraken over de omgang met migranten, maar is volgens critici bijzonder eenzijdig en zou migratie louter als iets positiefs zien. In heel wat Europese landen zorgde het pact dan ook voor veel controverse, in ons land dus zelfs voor de val van de regering.

Dan toch wettelijke gevolgen

Grootste punt van discussie was het al dan niet wettelijk bindend zijn van het Marrakesh-pact. Voorstanders van de ondertekening van het pact meenden dat het louter en alleen ging om een niet-bindende verklaring tot samenwerking, maar daar was niet iedereen het mee eens. Advocaat Fernand Keuleneer en KU Leuven-professor Jan Wouters bijvoorbeeld kaartten de mogelijkheid van ‘soft law’ aan. Via onder meer rechtspraak of nieuwe wetgeving op basis van het pact, zou het pact dan alsnog bindend worden.

Uit een gelekte nota van de Europese Commissie die Vlaams Belang in handen kreeg, blijkt dat het pact inderdaad wel degelijke juridische gevolgen kan en waarschijnlijk zal hebben. In de nota staan verschillende punten waarin de rechtstreekse gevolgen van het pact op Europese wetgeving benadrukt worden. De conclusie luidt dan ook: “Er moet worden geconcludeerd dat het GCM wettelijke gevolgen heeft, aangezien deze in staat is om doorslaggevende invloed uit te oefenen op de inhoud van de wetgeving die door de EU ingevoerd wordt.”

Lees hier de volledige nota.

bron: https://sceptr.net/2019/03/marrakesh-pact-dan-toch-bindend-blijkt-uit-gelekte-nota/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *