Microsoft laat zijn ware gezicht zien

Het ontkennen van overheidsinstanties dat gezichtsherkenningstechnologie ‘wreed’ zou zijn, beweert Microsoft-president

Het hoofd van Microsoft verdedigde met heel zijn hart de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie aan regeringen en zei dat het ‘wreed’ zou zijn om overheidsinstanties de mogelijkheid te ontnemen om elke beweging van het publiek te volgen – ondanks zijn eigen twijfels.

Meer dan 85 mensenrechtengroepen schreven in januari aan Microsoft, Amazon en Google met het verzoek om geen gezichtsherkenningssoftware meer te verkopen aan overheidsinstanties vanwege de angst voor staatssurveillance en de potentiële bedreiging voor activisten, immigranten en anderen.

Microsoft-president Brad Smith heeft Business Insider echter – blijkbaar zonder enige ironie – verteld dat een dergelijke stap zelf ‘wreed is in zijn humanitaire effect’.

“Ik begrijp geen argument dat bedrijven alle vergunningen aan overheidsinstanties voor welk doel dan ook moeten vermijden” , zei hij vorige week op het World Economic Forum in Davos.

“Een alomvattend verbod op al het gebruik door de overheid gaat duidelijk te ver”, voegde de president van de softwaregigant eraan toe.

Terwijl Smith het voorbeeld noemde van de gezichtsherkenning die in het onderzoek werd gebruikt om het zeldzame DiGeorge-syndroom te diagnosticeren, verwees hij er ook naar dat het werd gebruikt om vermiste kinderen in India te vinden. Helaas voor Smith wordt deze laatste bewering feitelijk tegengesproken door het Hooggerechtshof van Delhi, dat vorige week het systeem dichtsloeg omdat het “geen resultaat had” of “hielp bij het oplossen van eventuele gevallen van vermiste kinderen.”

Gezichtsherkenningspunten

Software van Microsoft

Voorstanders van privacy en burgerlijke vrijheden groepen zijn bang dat gezichtsherkenningssoftware wordt gebruikt om mensen te volgen of te volgen en vrezen dat het iemand ten onrechte kan identificeren als een verdachte.

Activisten die technische bedrijven oproepen om software niet aan regeringen te verkopen, wijzen erop dat de ‘break then fix’- methode die meestal door techreuzen wordt gebruikt, simpelweg niet werkt.

“We staan ​​op een kruispunt met gezichtsbewaking, en de keuzes die deze bedrijven nu maken, zullen bepalen of de volgende generatie bang zal zijn om gevolgd te worden door de overheid voor het bijwonen van een protest, om naar hun gebedsruimte te gaan, of simpelweg om te leven. , “ Waarschuwde Nicole Ozer van de ACLU.

Opmerkelijk is dat Smith, gezien zijn recente opmerkingen, zijn zorgen over gezichtsherkenningssoftware in het verleden heeft geuit, in verband met discriminatie, privacy en mensenrechten. Misschien krijg hij door zijn positie bij Microsoft een blinde vlek, omdat is vastgesteld dat het bedrijf privacy schendt en zich schuldig maakt aan illegale surveillance.

Windows 10 werd bekritiseerd vanwege het terugzenden van gegevens naar Microsoft en wegens een gebrek aan opt-outmogelijkheden van gebruikers. Onlangs werd Microsoft blootgesteld aan het “grootschalig en geheim” verzamelen van gegevens van haar Office-gebruikers en het opslaan van hun gegevens in de VS, een schending van Europese GDPR-privacywaarborgen. In 2014 kwam het onder vuur te liggen toen werd onthuld dat het de Hotmail-e-mails van een journalist las om de bron van de gelekte Windows 8-code te bepalen.

Hoewel technologiebedrijven gezichtsherkenningssoftware aan overheden mogen verkopen om ogenschijnlijk nobele redenen, kan de technologie, net als de bedrijven zelf, evolueren en veranderen in iets anders dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Smith zelf zei het het beste in een blogbericht van december: “De gezichtsherkenningsgenie komt om zo te zeggen net uit de fles.Tenzij we acteren, lopen we het risico om over vijf jaar wakker te worden om te ontdekken dat gezichtsherkenningsdiensten zich hebben verspreid op manieren die maatschappelijke problemen verergeren. Tegen die tijd zullen deze uitdagingen veel moeilijker te bottelen zijn. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *